Lagavulin
Hlavními produkty jsou 12letá a 16letá single malt, ale možná ji znáte i jinak. Whisky Lagavulin je totiž základní součástí míchané White Horse. Mladší ročníky Lagavulin jsou hladké, jemné, kurážné a nezkušené, ovšem s věkem nabývají na síle a eleganci, kterou korunuje vlajková loď značky. Prý bude jen pro skalní nadšence. Dokonce snad pro šílence, tak se mluvilo o jednosladové Lagavulin 16leté whisky. Mořské řasy, jód, masivní rašelinový kouř. Oblaka kouře! Jak to dopadlo? Predikce se naprosto minula realitě, její uvedení na trh v roce 1989 provázel masivní úspěch a jednotlivé lahve musely být dokonce na příděl. Od té doby jede výroba naplno a jen tak tak stíhá nabídka pokrývat poptávku. Destilát ze sladovaného ječmene nakouřeného na 35 ppm, relativně krátká fermentace a především na 90% naplněné kotle při dlouhé destilaci stojí za tajemstvím rozvinuté a mohutné duše značky Lagavulin. Zraje v sudech po bourbonu, sherry nebo Lagavulinu. Svět se naprosto zamiloval do "kouřovek" a chuťové symfonie na motivy moře, rašeliny, vřesu, černého čaje Lapsang Souchong a tmavého ovoce. Kupce neodrazují ani takové příměry jako čerstvě asfaltovaná silnice, ukoptěný popel či dehet. Ochutnejte. Odměnou vám bude požitek, který prozradí nezaměnitelný lagavulinový výraz ve vaší tváři.
Zajímavost: Možná je to tím, že historii whisky Lagavulin doprovázela tragédie v podobě utonutí zakladatele Johna Johnstona v kádi s whisky nebo válka se značkou Laphroaig. Krádeže personálu, know how i zdroje vody živila zrazená hrdost čtvrtého majitele palírny, jednoho z předních osobností světa whisky 19. století, inovátora a tvůrce značky White Horse, Petera Mackieho. Bývaly časy, kdy si Lagavulin z konkurenčního boje se svým o rok starším sourozencem udělal smysl života. Na jižním pobřeží Islay bylo pro dva kohouty smetiště příliš malé.
Stránka 1 z 1 - 7 položek celkem