Kujira
Kujira Ryukyu, báječná japonská whisky vyrobená čistě z rýže, vypráví příběh, který stojí za ochutnání. Kujira Ryukyu Whisky vás zavede daleko od tradičních skotských a irských producentů whisky. Pokud budete sledovat její stopu, ocitnete se na ostrově Okinawa, v souostroví Rjúkjú v Tichém oceánu u východní hranice Východočínského moře. Kujira Ryukyu whisky se vyrábí v lihovaru Kumesen Shuzo a vznikla poté, co v roce 1989 začal lihovar experimentovat se zráním awamori v sudech po americkém bourbonu. Slovo kujira znamená v japonštině velryba. Kujira Ryukyu whisky v sobě nese chuť dálek a tajemství. Čím déle ji vychutnáváte, tím hlouběji vás pustí. V chuti to jiskří tóny zázvoru, jablek a koření, při dalších doušcích se objeví tóny hořké čokolády, skořice a citronových bonbonů. Vrstvy jemného karamelu a máslových tónů jsou úžasným základem pro všechny kořeněné chutě, které na jazyku pocítíte vzápětí.
Zajímavost: V receptuře má whisky Kujira Ryukyu velmi podstatnou ingredienci pro svou typickou chuť. Je to awamori, originální rýžový alkoholický nápoj, který se destiluje podle 600 let starého receptu pouze na Okinawě. Vyrábí se z dlouhozrnné thajské rýže indica. Při kvašení se používá houba kropidlák rýžový, kulturní plíseň, která pro whisky dělá moc důležitou práci. Roste za tepla a vlhka na rýži a během procesu výroby awamori slouží jako startér fermentace. Awamori se stáčí do lahví s 25 až 43% alkoholu. Narazit můžete i na specialitky jako je Hanazake, což je varianta se 60% alkoholu, nebo habušu, což je whisky s naloženým chřestýšovitým hadem Trimeresurus flavoviridis.
Přečtěte si také: Kujira - jak se zrodila japonská whisky z rýže.
Stránka 1 z 1 - 7 položek celkem