Rum a rumové elixíry
- Rumy z Karibiku
- Rumy z USA
- Rumy z Evropy
- Rumy z Afriky
- Rumy z Asie
- Cachaca
- Rumy ze střední a jižní Ameriky
- Rumové elixíry
Nejprodávanější
Nápoj drsných pirátů
Rum, jako jeden z nejpopulárnějších druhů alkoholických nápojů, se vyrábí z cukrové třtiny procesem fermentace (kvašením) a destilace (pálením). Obecně rozeznáváme tři základní druhy rumu - světlý (Blanco), který se využívá na přípravu koktejlů a zlatý a tmavý rum, postupně zrající v dubových sudech. Ten se většinou konzumuje čistý, s ledem nebo se přidává do vaření.
O tom, že rum nepatří jen k obyčejným destilátům, říkají i samotné dějiny. Rum sehrál významnou roli v historii a kultuře mnoha britských ostrovů. Spojuje se především s anglickým námořním loďstvem a pirátstvím. Jeho hodnota v jistých obdobích stoupla natolik, že se dokonce používal i jako platidlo. Svůj příběh však začal psát mnohem dříve než v období kolonizace. Říká se, že fermentované nápoje z cukru jako například Brum, se vyráběly tisíce let dozadu v oblasti Číny a Indii, později i na Blízkém východě.
Rum se těší velké oblibě i v současnosti. Přesto, že nejvíce rumu se produkuje v Karibiku, kde jsou nejlepší podmínky pro pěstování cukrové třtiny, při cestě kolem světa byste si mohli „pochutnat“ až na padesáti různých značkách. U nás k nejznámějším rumům patří Bacardi, Havana Club, Captain Morgan, Malibu, či tzv. Tuzemák.