Španělská brandy má historii delší, než jsou dějiny koňaku, tento nápoj je zpravidla bohatší a ovocnější než jeho francouzský protějšek. Průmysl její výroby se rozrůstal ve spojení s produkcí sherry a mnohé španělské brandy vyrábějí producenti sherry.
Torres je největším producentem vína v Katalánsku (v okolí Barcelony), vyrábí však i řadu brandy v katalánském stylu, jež jsou většinou méně bohaté než brandy Jerezu.
Historie Torres Brandy začíná v roce 1870, kdy Jaime Torres Vendrell začal s výrobou vín. Samotná výroba brandy začala roku 1928, kdy Juan Torres Casals, 2. generace rodiny Torres, začal prodávat aromatický destilát z jeho nejlepších bílých vín. V průběhu všech následujících generací měla rodina Torres jasné ambice – kontinuální snahu o excelentní brandy, s vlastním charakterem a odlišnostmi podle stáří.
Zkušenostmi jednotlivých generací v destilování, staření a míchání dospěli až k brandy, jak ho známe dnes. Výroba Brandy Torres byla vždy podle tradičních Penedeských metod, z nejlepších vín, tak, aby byla zajištěna výsledná kvalita. V posledních 30 letech se více zaměřili na moderní integrované vinohradnictví, bez použití chemikálií a herbicidů, kdy byly implementovány nové technologie za účelem dosažení co nejlepšího výsledku.
Výroba Torres Brandy
Jedná se o pečlivý proces za použití tradiční dvojité destilace v měděných kotlích, což trvá déle a je finančně náročnější, ale pomáhá získat originální aroma a zaručit tak získání vysoce kvalitního destilátu. Ten následně zraje v tradičních 300 litrových dubových sudech, které dávají destilátu tříslovinu, tělo a strukturu. Aby bylo dosaženo požadovaného výsledku, používá se známý Solera systém staření - proces, při kterém se stále dokola smíchávají stará brandy s mladými. Jedná se bez pochyby o dynamický systém zrání, které přispívá k vyváženému zrání bez každoročních výkyvů. Výsledkem je aromatický, intenzivní a výrazný destilát, jež prezentuje širokou paletu sametových a olejnatých tónů, kterým dává strukturu a tělo dloholetým zráním v dřevěných sudech.
Prozkoumejte chutě a vůně vyjímečných brandy:
Základem tohoto 5 letého brandy, které zraje tradičním solera systémem, jsou odrůdy Parellada, Macabeo a Xarello, tradiční katalánské odrůdy. Má barvu topasu s nazelenalými a starozlatými odlesky. Příjemná vyzrálá vůně s aroma vlašských ořechů a sušeného ovoce. Intenzivní a koncentrovaná chuť s tóny teplého koření, v závěru vanilka a skořice.
Brandy, které je díky době zraní elegantní a kulaté, s již zjemněným aroma dubu a se silným aroma ušlechtilého alkoholu, který dává této 10 leté Gran Reservě nezaměnitelný charakter. Tmavá barva topasu s odlesky starého zlata. Silné aroma a intenzivní buket teplého koření (vanilka, skořice). Kulatá chuť, bohatá na třísloviny se šťavnatým a dlouhotrvajícím závěrem.
Toto brandy je symbolem starodávné tradice vinařství Torres. Vyrábí se dvojitou destilací vybraných vín z odrůd Parellada a Ugni Blanc v měděných kotlích. Z výsledného destilátu se pečlivě vybírají ty nejlepší a nejaromatičtější části, které se pak nechají zrát v sudech z limousinského dubu. Výsledné brandy má hluboké a teplé aroma sušeného ovoce a ořechů. Kulatá, intenzivně jemná a šťavnatá chuť s dlouhou dochutí.
Brandy pojmenované po Jaime Torres Vendrellovi, který v roce 1870 vyrobil první víno značky Torres. Je vyrobené z vybraných starých brandy, kde nejstarší brandy je 30leté. Pro dotvoření intenzivního aroma a ovocnosti je přidáno malé množství eau-de-vie Folle Blanche 1972. Má barvu tmavého jantaru, koncentrovanou a komplexní vůni s aroma kokosu, sušeného ovoce a koření. Bohatá, kulatá a jemná chuť, typická pro velká a stará brandy!