PUSSER’S RUM
KDE ZAČÍNÁ PŘÍBĚH RUMU PUSSER’S?
Rum a moře patří neoddělitelně k sobě a žádný rum není s mořem a námořníky spjat více než rum Pusser's - originální námořní rum. Po více než 300 let, "v dobách dřevěných lodí a železných mužů", dostávali námořníci britského královského námořnictva od lodního "Pursera" denní příděl neboli "Tot" rumu. Od roku 1655 (kdy si Velká Británie "nárokovala" Jamajku) až do 20. století byl rum jednou z mála každodenních vymožeností britského námořnictva, které bojovalo za udržení neporušeného impéria a otevřených námořních cest.
Tato rumová tradice odměňovala hrdinství a zmírňovala porážky od roku 1655 až do 31. července 1970, kdy byl denní tot zrušen. Tento den je po celém světě známý jako "Black Tot Day". V roce 1979 si Charles Tobias, zakladatel společnosti, zajistil práva na původní admirálskou recepturu a právo vystavovat bílý prapor královského námořnictva. Na oplátku společnost Pusser's Rum věnuje výrobky a peníze charitativním organizacím Royal Navy a Royal Marine.
JAK VZNIKL NÁZEV PUSSER’S?
Poprvé se rum objevil v královském námořnictvu v roce 1655 jako náhražka piva, brandy a vína. Denní výdej rumu měl svou vlastní litanii, kolem níž se během více než 300 let jeho vydávání vyvinuly barvité termíny a rituály. Název Pusser's? Zkomolenina jména "Purser" - důstojníka odpovědného za denní výdej rumu. Rum Pusser's je jedním z nejstarších a nejtradičnějších rumů, které jsou dodnes k dostání. Jeho dnešní výroba odpovídá chemickému složení původní směsi a je jediným rumem schváleným admiralitou.Dědictví značky Pusser's je pravdivé, její přesvědčení je pravdivé a její kvalita zůstává pravdivá.
GUNPOWDER NEBOLI STŘELNÝ PRACH
Rum a střelný prach byly dvě nejdůležitější věci na palubě každé britské námořní lodi a obvykle byly uloženy blízko sebe v srdci lodi spolu s potravinami a dalšími zásobami.Věda pro zjištění obsahu alkoholu přišla až na počátku 19. století, takže námořnictvo mělo vlastní test: Hromady střelného prachu namočené v rumu (rum se v různé míře ředil vodou). Každá hromádka byla "zažehnuta" pomocí lupy a slunce. Hromádka s plamenem podobným svíčce byla považována za "důkaz", že střelný prach je použitelný v boji a rum je dostatečně silný, ale ne příliš silný. Při každém vydání, každý den, bylo součástí rituálu požádat purkmistra, aby prokázal, že rum je "Gunpowder Proof", tedy zapálil několik zrnek střelného prachu namočeného v rumu. Když byla věda k dispozici, rumová směs byla testována a bylo zaznamenáno 54,5 % ABV, Gunpowder Proof rum neboli "109 proof".
NENÍ NÁMOŘNÍ RUM JAKO NÁMOŘNÍ RUM
"Navy Rum" není jen prémiový tmavý rum. Původně to byl název specifického druhu rumu destilovaného především pro admiralitu v dřevěných kotlíkových destilačních přístrojích. (Dnešní "normální" měděné/ocelové do Karibiku ještě nedorazily!). Destilace ve dřevě dodává rumu skutečně jedinečnou, přirozenou chuť, kterou lze popsat pouze jako "plnou a bohatou", takže většina ostatních je ve srovnání s ní mdlá. Destilace ve dřevě je jedinečná a nelze ji napodobit jinými způsoby destilace. Rum, který se nedestiluje ve dřevě, nemůže dosáhnout jedinečné chuti rumu Pusser's. Zatímco jiní mohou svůj výrobek označit za námořnický rum pouhým uvedením výrazu "Navy Rum" na etiketě, skutečný námořnický rum musí být destilován ve dřevě. Nepleťte si pravý námořnický rum s rumem, který je "Navy Style".
MÍSTO VÝROBY
Geografie hraje důležitou roli při utváření stylu a chuti. Nejchutnější rumy pocházejí z palíren na Jamajce, Trinidadu, Barbadosu a Guyaně. Rum Pusser's je směsí rumů z palíren v Guyaně. Většina směsi pochází z dvojitého dřevěného kotlíkového destilačního zařízení "Green Heart", které bylo poprvé uvedeno do provozu v roce 1732 v pobřežním městě Port Mourant. Rum se stáčí v Georgetownu v Guyaně.
TŘTINA
Demerara cukr je po staletí považován za nejlepší na světě. Blízkost Guyany k rovníku a deštným pralesům poskytuje ideální klimatické a půdní podmínky pro plodný růst cukrové třtiny. Guyana je ze 75 % tvořena amazonským deštným pralesem a má přezdívku "zahrada Karibiku". Rum Pusser's se vyrábí z melasy, vedlejšího produktu při výrobě cukru.
VÝROBA
Přidáním kvasinek do melasy se dostupná sacharóza přemění na glukózu a fruktózu.Glukóza a fruktóza se pak procesem zvaným kvašení přemění na alkohol. Při kvašení vždy záleží na čase - některé kvašení trvá jen několik hodin, častěji však probíhá v několika fázích během několika různých dnů. Směs Pusser's se spoléhá na přirozené kvašení, při němž kvasinky vlastní prostředí zkvašují cukry v otevřených kádích. Rum kvasí šest až deset dní.
Jak jsme již zmínili, Rum Pusser's se vyrábí ve třech palírnách v Guyaně. Směs je nejvíce ovlivněna rumem destilovaným z dvojitého dřevěného kotle, který se poprvé začal vyrábět v roce 1732. Amazonské klády "Greenheart" tohoto starého dřevěného kotlíkového destilačního přístroje absorbovaly desítky let jedinečné organické aromatické sloučeniny.
ZRÁNÍ
Pusser's zraje ve vypálených dubových sudech v tropických podmínkách po dobu nejméně 3 let. Horké karibské podnebí pomáhá destilátům dozrát rychleji než destilátům zrajícím ve vyšších zeměpisných šířkách. Na rozdíl od lihovin destilovaných z obilí nemusí být rum tak starý, aby dosáhl jedinečného chuťového profilu. "Andělský podíl" je to, co se každý rok ztratí v sudu. Není neobvyklé, že se ročně ztratí 5-6 %, což vysvětluje, proč jsou ceny starších rumů vyšší.
ZÁVĚR
Rum Pusser's je jediný rum míchaný přesně podle specifikace Admirality. Rumy jsou umně míchány tak, aby byla vytvořena dokonalá rovnováha přirozeně se vyskytujících aromatických látek - nepřidávají se žádná umělá aromata ani barviva. Po smíchání musí být před stáčením rumu do lahví splněny požadavky senzorické komise.