Jako většina Evropanů, kteří se na Kubě v průběhu 19. století usídlovali, pocházeli i bratři Benjamin a Eduardo Campovi ze Španělska. Zatímco však přistěhovalci zkoušeli své štěstí převážně v obchodu s doutníky, bratři Campovi viděli svou budoucnost ve výrobě rumu a provozu palírny.
Psal se rok 1872 a bratři Campovi společně se svým obchodním partnerem Evaristem Álvarezem založili firmu v Santiago de Cuba. Vytvořili značku, která má ve světě rumu dodnes legendární pověst ‒ MATUSALEM.
Těžko říct, jestli je tato značka nazvána podle biblického patriarchy Metuzaléma, děda biblického Noa.
Od začátku 19. století se Matusalem stával ve světě čím dál víc oblíbený a získal řadu mezinárodních ocenění. Během prohibice ve Spojených státech amerických zažívala spousta lihovin svůj vrchol a nejinak tomu bylo i v případě Matusalemu.
V roce 1959 převzali povstalci kolem Fidela Castra a Che Guevary na Kubě moc. Došlo ke změně režimu a „Matusalem“ byl záhy znárodněn. Majitelé emigrovali do Států a založili zde „Matusalem & Company“, zatímco v bývalé továrně na Kubě se nadále pálil rum. Nyní pod názvem „RON SANTIAGO“.
Když přeskočíme dlouholeté rodinné spory o ochranou známku, v roce 2002 se Matusalem stal opět registrovanou značkou. Tentokrát v Dominikánské republice, kde rozjeli výrobu prémiových rumů.
Master blendeři, všichni potomci zakladatelů i odborníci na stovky let starou metodu blendování v systému solera skvěle odvádí svou práci dodnes.
Od značky Matusalem můžete ochutnat rum PLATINUM, což je 3x destilovaný a 2x filtrovaný bílý rum. Dalším je EXTRA ANEJO, po něm následuje sedmiletý SOLERA, desetiletý CLÁSICO a patnáctiletý , osmnáctiletý a třiadvacetiletý GRAN RESERVA .
Řadu prémiových destilátů zahajuje sedmiletý rum, který ve skleničce rozvine závan zralých banánů, vanilky a koš s ovocem. Desetiletý nastupuje s něžnými tóny kokosu a závanem kávy. A ten patnáctiletý? Ten se pije velmi příjemně, je měkký, příjemně nasládlý, doprovázený podtóny karamelu, kakaa a sušených plodů. Třiadvacetiletý vás nadchne praženým aroma a výraznými dřevitými tóny s kávou, karamelem, mandlemi, čokoládou a medem.