Graham's port

PORTSKÉ VÍNO GRAHAM’S

Vítejte v příběhu dvou rodin napříč třemi stoletími. Již téměř dvě stě let je společnost W & J Graham's nezávislým rodinným podnikem proslulým výrobou nejlepších portských vín.

Společnost Graham's byla vždy průkopníkem a byla jednou z prvních portských společností, která v roce 1890 investovala do vlastních vinic v portugalském údolí Douro a v současnosti je na špičce inovací ve vinařských technikách. Pět bratranců Symingtonových se dnes dělí o odpovědnost za všechny aspekty společnosti a osobně vyrábí vína Graham's. I oni jsou s portským a Douro spjati již po mnoho generací, historie jejich předků sahá až do poloviny 17. století.

porto.001

TROCHU HISTORIE

William a John Grahamovi založili v Portu na severozápadě Portugalska firmu, která obchodovala s textilem. V roce 1820 přijali dvacet sedm sudů portského jako splátku dluhu. Oba bratři se tehdy rozhodli věnovat své síly výrobě nejlepších portských vín z údolí Douro a tak se zrodil dům Graham's.

 Rodina Grahamových měla již dříve rozsáhlé obchodní zájmy v zámoří, a to jak v rodném Skotsku, tak v Indii. Jeden ze současných historiků je považoval za "jedny z obchodních knížat Velké Británie".

 

AKVIZICE SPOLEČNOSTI GRAHAM'S RODINOU SYMINGTONŮ 1970

První sklizeň Graham's pod vlastnictvím rodiny Symingtonů byla mimořádně příznivá a Graham's 1970 Vintage Port je mnohými považován za jedno z nejlepších vín tohoto století.

IMG_6583

Kromě dalších rodinných značek portského je Graham's jedinou zbývající britskou společností, kterou nezávisle vlastní jedna rodina. To zajišťuje, že každý aspekt výroby portského Graham's je kontrolován a je o něj pečováno.

 

MNICH, NA KTÉRÉHO ČAS ZAPOMNĚL

Portské, bohaté, sladké, alkoholizované víno, které si vychutnává celý svět, vděčí za svou existenci jednomu mnichovi v odlehlém údolí Douro, na kterého historie zapomněla.

 Údajně dva obchodníci s vínem v 17. století při průzkumu portugalského údolí Douro zjistili, že opat kláštera Lamego přidává do vína na počátku jeho kvašení vinný destilát, aby zachoval jeho sladkost. To byl zárodek portského.

 Rozhodli se použít tuto metodu "fortifikace", aby uchovali svá vína na dlouhou cestu po moři zpět do Anglie. Toto víno získalo svůj název podle města, kde měli tito obchodníci svou základnu: Porto, odkud se dodnes rozváží do celého světa.

 Portské se stále vyrábí tímto způsobem, a to záměrným přerušením kvašení hroznového moštu (nebo šťávy) přidáním čirého vinného destilátu zvanéhoaguardente, obecně označovaného jako "brandy". Tím se zachovává velké množství přirozených cukrů z hroznů, a portské tak získává svou charakteristickou sladkost a bohatost.

 Hrozny, z nichž se portské vyrábí, musí být vypěstovány v hornaté oblasti Horní Douro v severním Portugalsku, která byla v roce 1756 první oficiálně vymezenou vinařskou oblastí na světě. Tato chráněná oblast je jediným místem na světě, kde se vyrábí pravé portské.

 

DOURO: TERROIR, JAKO ŽÁDNÝ JINÝ

Douro je pravděpodobně nejnáročnější vinařskou oblastí na světě. Jeho hornatý terén a strmá, klikatá údolí vytvářejí kaleidoskop mikroklimat, z nichž každé produkuje jedinečná vína. Výsledkem je velká komplexnost a vyváženost.

 Společnost Graham's vlastní pět horských vinic, které se nacházejí v různých částech nejlepších vinařských oblastí regionu Douro. Každá z nich má maximální klasifikaci "A". Velká část původní divoké flóry byla mezi vinicemi na těchto pozemcích záměrně ponechána bez zásahu, aby byla zachována původní biologická rozmanitost, která podle společnosti Graham's přispívá k výrobě vín s jedinečnějším a silnějším výrazem tohoto terroir.

15_-_53_big 

Douro se dělí na tři podoblasti, které se liší srážkami, složením půdy a celkovou topografií. Jedná se o oblasti Baixo Corgo, Cima Corgo a Douro Superior: dvě posledně jmenované jsou nejdůležitější pro výrobu nejkvalitnějších portských vín. V Douru se také pěstují místní odrůdy révy, které jsou díky své charakteristické intenzitě a odolnosti nedílnou součástí výroby portského. Institut pro víno Douro a portské víno (Instituto do Vinho do Porto e do Douro, IVDP) oficiálně povolil 116 odrůd (49 bílých a 67 červených), ve skutečnosti se však ve velkém pěstuje jen malá část z nich.

 Velká část Doura je velmi nepřístupná a vinice musí být vytesány do strmých horských svahů. Některé z těchto horských vinic jsou tak strmé, že na každé terase roste jen jedna řada révy. Tyto starobylé terasy jsou dodnes dramatickým a krásným rysem krajiny Douro a přispěly k tomu, že byla v roce 2001 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz