Jste milovníci malin a likérů? Potom je dnešní článek přesně pro Vás, podíváme se totiž na francouzský likér CHAMBORD.
TROCHU HISTORIE
Značku Chambord vyvinul v roce 1982 Norton "Sky" Cooper ve své rodinné firmě (jeho syn Scott Cooper později vyvinul bezinkový likér St-Germain). Nápoj byl inspirován malinovým likérem vyráběným v údolí Loiry na konci 16. století, který byl údajně vyroben pro Ludvíka XIV. při jedné z jeho návštěv zámku Chambord. V té době bylo na zámeckém dvoře běžné, že se likéry a koňak konzumovaly k pokrnům.
VÝROBA
Chambord se vyrábí v údolí Loiry z malin a ostružin, madagaskarské vanilky, marocké citrusové kůry, medu a koňaku. Taky Vám to zní dobře? Tak se pojďme kouknout trochu detailněji.
Začíná se extrakcí šťáv z ostružin, malin a černého rybízu. Šťávy se smíchají s nejjemnějším francouzským vinným destilátem a nechají se čtyři týdny louhovat, aby se uvolnila jejich bohatá chuť. Poté jsou bobule připraveny na druhou infuzi.
Ve druhé fázi procesu se vytváří nezaměnitelná chuť. Po celkem šesti týdnech a dvojím vyluhování se bobule jemně lisují, aby se zachytily všechny jejich přirozené šťávy. Tím se získá bohatý a hedvábný základ likéru Chambord.
Ve třetí a poslední fázi se tento luxusní likér zušlechťuje.
Bobulový nálev se mísí s chutí různých druhů malin včetně zcela přírodních černých malin, dále pak s kombinací vynikajícího koňaku XO, madagaskarské vanilky, marocké citrusové kůry a jemného medu. Nakonec se chuť vyvažuje, aby se zajistilo dosažení výjimečného charakteru, kterým je tento likér známý.
Proces je to opravdu sofistikovaný a výsledek pak stojí za to.
ZÁVĚR
Chuťově velmi zajímavý produkt, který Vás bude bavit samotný, nebo s ním můžete experimentovat v různých koktejlech. Když ještě přidáme ikonickou lahev, Chambord bude i skvělým dárkem.
Na zdraví