Armagnac je typický destilát z oblasti Gaskoňska. Tento malebný venkovský kraj jihovýchodní Francie je obklopen Pyrenejemi na jedné a Atlantickým oceánem na druhé straně. Kraj zůstal prakticky nezměněn od dob d´Artagnana a Cyrana z Bergeracu, kteří spolu s vynikající kuchyní a armagnacem proslavili Gaskoňsko po celém světě.
Výroba v rodinné destilerii začala v roce 1893 a po smrti zakladatele dva synové se rozhodli pokračovat v otcově práci – pěstování vinné révy, destilaci a prodeji svých produktů. V roce 1925 starší syn Gaston a mladší bratr Georges založili společný podnik Delord Freres.
Nyní již třetí generace Delordů, jmenovitě Jacque a Pierre, vyrábí na stejném místě, podle původních receptů pověstný destilát, který pak v dubových sudech zraje v původních sklepích. Rodinný podnik je zcela nezávislý. Patří mu vinohrady, výrobna lihovin, destilérie s pěti destilačními přístroji i sklepy, jejichž kvalita a tradice si zachovávají pověst po celé generace.
Rodinné vinice se rozprostírají v samém srdci kraje Bas – Armagnac, v centru jedné ze tří zákonem stanovených oblastí Appelation d‘Origine Controlée. Pro výrobu armaňaku se na vinicích pěstují tři odrůdy bílého vína - folle blanch, colombard a ugni blanc. Jednotlivé odrůdy vynikající kvality s vlivem sousedních oblastí Bordeaux, Gaillac, Rhony, Languedoc-Roussillon se sbírají postupně podle zralosti a odvážejí do palírny k dalšímu zpracování.
Palírna je umístěna v původním objektu ve vesnici Lannepax. Zde probíhá příprava sebraných plodů a destilace vybraných hroznů úrody.
Destilace probíhá zpravidla od začátku prosince do konce ledna. Dva speciální měděné destilační přístroje alambic armagnacais produkují nepřetržitě okolo 1600 litrů 60% alkoholu během 24 hodin, druhá destilace je poté provedena kontinuálním způsobem. Technika destilace sem přišla spolu s Arabskou kulturou.
Po destilaci a několikanásobné filtraci je prakticky bezbarvý destilát stočen do dubových sudů a převezen do sklepů, kde dlouhodobě zraje. Dubové dřevo zbarvuje armagnac postupně přes slámově žlutou, zlatě jantarovou až do světle rubínové barvy. Současně dochází i ke zjemňování chuti a poklesu alkoholu na 40%. Během zrání se armagnac ve sklepích pravidelně testuje, aby splňoval maximální kritéria kvality. Nejstarší ročníky jsou uchovávány v demižónech ve zvlášť chráněné místnosti. Během zrání a skladování se armagnac ve sklepích pravidelně testuje, aby splňoval maximální kritéria kvality.
Po stočení do typických saténových lahví jsou ručně nalepeny etikety a kvalita produktu potvrzena tradiční rodinou voskovou pečetí.
Etikety vybraných ročníků jsou osobně nadepsány majitelem firmy.
Vyzkoušejte armagnac Delord z naší nabídky:
Fine Armagnac – mladý, lehký čtyřletý vinný destilát je výborný jako aperitiv a ideální pro míchání long drinků.
Armagnac V.S.O.P. – vinný destilát osm let zrající v dubových sudech s jemnou příchutí vanilky a dubového dřeva.
Armagnac Hors D´age – minimálně čtrnáct let zrající vinný destilát nejjemnější chuti s vůní vanilky, švestek a dubového dřeva.
Armagnac Millésimés - pro zvlášť náročné zákazníky je určeno omezené množství nejlepších ročníků vyrobených v letech 1929 až 1980.