Cognac (Koňak)
Nejprodávanější
KOŇAK - francouzské pokušení
Zlatohnědý destilát vyráběn z vinné révy, rostoucí v regionu Cognac ve Francii, nese stejnojmenný název svého „rodiště“. Podle mezinárodní dohody je pojem cognac chráněn pouze pro výrobky této oblasti. Jakákoliv vínovice vypálená z jiné odrůdy hroznů, třeba i stejným způsobem, se může označovat pouze jako brandy.
Historie koňaků sahá až do starověkého Říma. Pro prvních výrobců tohoto nápoje, galo-románských vinařů v Saintonge, se cognac stal symbolem osvobození od daní. Později, v 15. století se začal cognac vyvážet do evropských států podél atlantického pobřeží, čímž se již tehdy výrazně podílel na ekonomickém rozvoji země.
Pod kvalitu a prestiž značky se podepisuje zejména složitý a časově náročný proces výroby. Tajemství lahodné chuti spočívá v dvojité destilaci a několikaletému dozrávání v sudech. Právě podle věku můžeme rozlišit tři základní kategorie koňaků: Very special je obvykle 5 až 7 letý cognac, Very Superior Old Pale je obvykle 10 až 12 letý cognac. Poslední kategorii představují 15 až 45 leté koňaky Extra Old. Výjimku tvoří koňaky Hors d' Age, a tedy koňaky mimo věk, které jsou směsí extra starých koňaků, a tím i nositelem nejvyšší kvalitativní či cenové kategorie.
Koňaky patří mezi populární destiláty nejen kvůli dobré chuti, ale i díky rozmanitému použití. Fajnšmekři si ho vychutnají samostatně, zažitý je však i jako aperitiv či přísada do dezertů.